
KARELA
Momordica charantia
V Indii i zahraničí se Karela jí jako zelenina. Karela je po Amalaki jednou z hlavních plodin produkujících vitamín C. 100 g Karely obsahuje 188 mg kyseliny askorbové.
Účinky
Novodobé výzkumy dokazjíc, že obsahuje sloučeniny, které ovlivňují hladinu cukru v krvi. Prokázaly též, že složka Charantin je účinnější než tolbutamid (orálně užívané hypoglykemikum) při snižování hladiny krevního cukru. Další složkou je polypeptid P chovající se jako polypeptid inzulinu, který snižuje hladinu cukru u osob trpících cukrovkou typu 1 (na inzulinu závislých). V ajurvédě se používá při anemii, horečkách, cukrovce, kožních onemocněních, zácpě, začervení, různých zánětech, otravách a celkové oslabenosti.
trávicí soustava
- zácpy
- zánět slinivky
- regulace zažívání
- střevní paraziti
nemoci endokrinní soustavy
- diabetes
- nadměrná žízeň
nemoci nemoci oběhové soustavy, krve
- anemie
- slabý žilní systém
- špatné prokrvení končetin
nemoci kůže
- ekzémy
- kožní onemocnění v souvislosti s cukrovkou